viernes, 19 de noviembre de 2010

Novel·la: Sukkwan Island

Sukkwan Island
David Vann
Empúries. 169 p.


Sukkwan Island és la primera novel·la de l’escriptor d’Alaska David Vann i ha estat molt ben rebuda tant als EEUU com a França. És una novel·la on els lectors trobareu comportaments humans de diferent naturalesa, reflexions, actes irracionals, tragèdies, remordiments, sentiments, inseguretats, records, amors, desamors, injustícies, incomprensions, etc. I tota aquesta varietat ens la mostren només dos personatges, un pare i un fill, en Jim i en Roy.

Jim, un home inestable emocionalment i que ha fracassat en dos matrimonis, decideix donar un gir dràstic a la seva vida i convenç al seu fill Roy, amb qui feia temps que no tenia una relació fluida, per anar-se’n a viure durant un any a una illa llunyana i de difícil accés a on s’ha comprat una cabana de fusta. Les primeres setmanes les passen arreglant la cabana, caçant i construint un cau per guardar els aliments, però amb el pas del temps, la monotonia de l’aïllament i les inestabilitats emocionals d’en Jim comencen les divergències i discussions entre pare i fill, fins arribar a la mort d’en Roy. A partir d’aquest moment, tota la segona part de la novel·la adquireix un to dramàtic, malenconiós i angoixant per part d’en Jim on es reflecteix tot allò que he enumerant anteriorment i que es pot sintetitzar com a sentit de culpabilitat.

Sukkwand Island és d’aquelles novel·les que deixen al lector una moralitat final i en aquest cas seria que a vegades és millor no intentar solucionar una situació concreta perquè es corre el risc d’empitjorar-la. I es que en Jim entra dins d’una espiral de voler fugir cap endavant i d’irracionalitat que no el portarà a bon port.

6 comentarios:

Yolanda dijo...

Adivina adivina de quién es la portada de Alfabia.
Felicidades por el blog.
yolanda.

César Azuara dijo...

Ei, Yolanda, qué tal? Ya me imagino, ya, de quién es la portada. Dile que le ha quedado muy bien. Me alegro que siga trabajando para ellos. Eso quiere decir que todas las portadas recientes son suyas?

Joan Recordà i Pellicer dijo...

em va agradar força "Un hombre que duerme". Casi me hubiera quedado en cama sin hacer nada: sin leer!

Yolanda dijo...

Hola César:
No todas las últimas son suyas, sólo la de los buenos (ui, eso no debería publicarlo:
Faulkner, Moscati, Zamiatin, Michon, Vann i Koltés.
Lo cierto es que todos valen mucho la pena. Es increible lo que está saliendo a la luz gracias a ALfabia, Alpha Decay, Libros del Silencio, Impedimenta, Navona. ¡¡No pararía de comprar hasta tenerlos todos!!

César Azuara dijo...

Hola Tomàtec. Es bueno este símil que haces entre "hacer nada" y "leer", jejeje.
Yolanda, hay otra editorial que también publica libros que están muy bien, es Cabaret Voltaire, échales un vistazo.

Yolanda dijo...

Sukkwan Island, XII Premi Llibreter 2011. ¡Muy muy satisfechos!